Dat we allemaal bewuster omgaan met de wereld mag duidelijk zijn. We willen graag ons steentje bijdragen maar waar begin je? Het niet voor iedereen even makkelijk de eerste stap te zetten naar een duurzamer leven. Daarom gaan we je vandaag helpen en geven je 5 tips voor een duurzamer leven.

 1. Eet minder vlees

Geloof het of niet, maar minder vlees eten kan een enorm verschil maken in het milieu. Meer dan 30 procent van het aardoppervlak wordt gebruikt om vee te houden en te onderhouden. 

Volgens een studie van de Verenigde Naties “is de veehouderij verantwoordelijk voor 9 procent van de CO2 die afkomstig is van menselijke activiteiten, maar produceert hij een veel groter aandeel van nog schadelijke broeikasgassen. Het genereert 65 procent van het menselijk gerelateerde lachgas, dat 296 keer het aardopwarmingsvermogen (GWP) van CO2 heeft.” Het terugdringen van jouw vleesconsumptie is een belangrijke stap in het verminderen van de totale uitstoot van GWP-gassen. 

Minder vee betekent ook meer land waarvan we kunnen genieten en daarnaast kunnen gebruiken voor recreatie. Overweeg om sommige vleesrijke maaltijden te vervangen door groenten of door meer zeevruchten te eten! Als stoppen met vlees eten een te grote stap is, wat we goed begrijpen, ga dan voor 1 of 2 dagen geen vlees. Hiermee help je het milieu al ontzettend!

 1. Ga voor een duurzaam interieur

De duurzame interieur trend die al een aantal jaren actief is maakt producten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld bamboe, rotan of riet perfect voor een duurzaam en trendy interieur. 

Bamboe groeit sneller dan de gemiddelde boom en heeft zeer weinig bestrijdingsmiddelen nodig tot aan het eindproduct. Daarnaast is bamboe zeer stevig en daarom uiterst geschikt voor bijvoorbeeld bamboe lampen, stoelen, tafels of woonaccessoires. 

Wanneer je graag een nieuw twist aan je interieur geeft, ga dan voor duurzaam en kies voor bamboe producten.

 1. Gebruik energie verstandig

Wanneer we op zoek gaan naar een nieuwe wasmachine, vaatwasser of andere stroomvreters, bekijken we zonder twijfel het energielabel. Dit doen we vooral omdat bij zwaar stroomverbruik ook de kosten van onze energierekening zullen stijgen. Gelukkig gaat dit voordeel hand in hand met een beter milieu wanneer we kiezen voor producten met een zuinig stroomverbruik. En kies uiteraard voor groene stroom.

“Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de uit fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit, die dan “grijze stroom” wordt genoemd.”

 1. Reduceer afval

Steeds meer huishoudens scheiden afval, wat een belangrijke stap is voor een duurzaam milieu. Het scheiden van afval kost afvalverwerkingsbedrijven normaliter veel energie. Dit proces laat sporen na en vergroot de kans op verslechtering van ons milieu. Start daarom vandaag nog met het scheiden van afval!

Naast het scheiden van afval is het ook belangrijk dat we de hoeveelheid afval proberen te reduceren. Je zult waarschijnlijk zelf al ideeën hebben hoe je dit in jouw huishouden kunt toepassen. Toch helpen we je graag met een aantal voorbeelden:

 • Hergebruik plastic (boodschappen) tassen.
 • Gebruik geen plastic boterhamzakjes maar bijvoorbeeld een broodtrommel.
 • Probeer de aanschaf van nieuwe producten te vermijden en kijk of je huidige producten kunt hergebruiken.

De impact van jou gedragsverandering op het milieu is nihil, toch moet je je hierdoor niet laten ontmoedigen. De kracht van het vechten voor een beter milieu zit hem in samenwerking. Het is daarom belangrijk dat als je hieraan wilt bijdragen, je ook de mensen om je heen enthousiasmeert en bewust maakt van wat hun kunnen verbeteren.

13 Reacties
 1. bjuOVaIBYDFcvhfG

 2. wcXgxlOUkPG

 3. HVhiFrYqSGRglfjw

 4. OsrVUvqm

 5. BeOYVQaDxZ

 6. Itís hard to find experienced people about this subject, however, you sound like you know what youíre talking about! Thanks

 7. I appreciate you sharing this blog post. Really thank you! Fantastic. Carrol Iliffe

 8. Some really marvelous work on behalf of the owner of this site, great content. Fernando Hack

 9. There is evidently a bundle to realize about this. I believe you made certain good points in features also. Jim Oheron

 10. I was examining some of your blog posts on this website and I conceive this web site is rattling informative ! Retain posting . Harold Stady

 11. cqNMnoOPLlWRu

 12. Here is a good Blog You might Discover Exciting that we encourage you to visit. Tracy Richrdson

 13. UzWSEraV

Geef een antwoord