Over Mosselwad

Het project Mosselwad volgt de ontwikkeling van zich herstellende mosselbanken gedurende vier jaar. Wetenschappers gaan op Texel bekijken hoe een mosselbank groeit door voortplanting, en hoe die weer kleiner wordt door storm en stroming of doordat vogels de mossel opvreten.

Het project heeft als uiteindelijk doel om met ingrijpen van de mens de mosselbanken weer op gang te helpen. En met deze kennis kunnen er in de toekomst wellicht nieuwe experimentele mosselbanken worden aangelegd.

Een mosselbanken is een enorme opeenhopingen van levende en dode mossels. De schelpen vormen het harde substraat voor jonge mossels en op deze wijze kan zich een rifachtige structuur, een mosselbank vormen. De mossels zetten zelf zeer veel slib in en rond de mosselbank af. De mossels zelf zijn met draden aan elkaar vastgehecht. Op deze wijze kan er een verschillende decimeters boven het wad uitstekend stabiel mossel’rif’ gevormd worden.

Wij gaan verder

Inmiddels gaan wij verder dan alleen de mosselbank op gang te helpen. Wij willen duurzame thema’s en projecten onder de aandacht brengen. Met name als zij bijdragen aan de leefomgeving van het waddengebied.